Kinőtt pólóból bevásárlószatyor – Csináld magad!

Kenyereszsák pólóból

Manapság egyre népszerűbbek a textilzsákok, amik elég széleskörűen kiváltják a műanyag csomagolást: lehet uzsonnát csomagolni bele, a boltban zacskó helyett ebbe tehetjük a kenyeret, pékárut, zöldségeket… Mindenképp jól jön, ha az ember szeretné csökkenteni a hulladékát.

Azonban mint minden új dolog előállítása, a textilgyártás is rendkívül környezetszennyező, éppen ezért nem célszerű újonnan vásárolni sem anyagot a zsákunkhoz, sem pedig kész kenyereszsákot.
A legzöldebb (és legolcsóbb) megoldás, ha már “lehordott” textilből készítjük el a bevásárló zsákjaink. Ilyen szó szerintem nem létezik ( 😀 ), de én így hívom a kinőtt,  nem használt ruhadarabokat. Biztos vagyok benne, hogy tonnaszám van ilyen a gardróbunkban vagy a környezetünkben.

A kenyeres zsák elkészítéséhez a legalkalmasabb ruhatípus a póló, ebből rendkívül egyszerűen tudunk bevásárló szatyrot készíteni. Legyen szó gyerekpólóról, felnőtt pólóról, mintás pólóról, egyszínű pólóról, idei pólóról, tavalyi pólóról, lyukas pólóról,… Mind-mind alkalmas rá (hasonlóképpen Gombóc Artúr csokiimádatához 🙂 )

Íme a rövid útmutató:

 1. lépés: Vágjuk le az ujjakat, illetve a póló nyakát szélesítsük ki
  Kenyereszsák pólóból
 2. Aki tud varrni (pl. pelenkaöltéssel), annak ez a módszer javasolt: fordítsuk ki a pólót és vágjuk le olyan hosszúra az alját, amekkora zsákot szeretnénk. Az alját picit hajtsuk be, majd varrjuk össze.
  Kenyereszsák pólóból
 3. Aki nem tud (még) varrni – például kisebb gyerekek-, őnekik ez a módszer javasolt a befejezésre: a póló alját vágjuk fel csíkokra  majd az egymással szemközti csíkokat csomózzuk össze (addig vágjuk fel, amekkora zsákot szeretnénk):
  Pólóból kenyereszsák
 4. Fordítsuk vissza és már indulhatunk is a bolba 🙂
  Pólóból kenyereszsák
Kenyereszsák pólóból
Pólóból kenyereszsák
Pólóból kenyereszsák